Pyramidin Finnish Masters kausi käynnistyi Puhveleilla

Joni Ahola
9.9.2018

Finnish Masters (Nevskaja) RG1 finalistit:
2. Juuso Lukkari ja 1. Juho Nykänen
Finnish Masters (Nevskaja) RG1 finalistit: 2. Juuso Lukkari ja 1. Juho Nykänen
TOP3 Finnish Masters 2018 
2. Juuso Lukkari, 1. Juho Nykänen, 3. Joni Ahola & 3. Kim Laine (ei kuvassa)
TOP3 Finnish Masters 2018 2. Juuso Lukkari, 1. Juho Nykänen, 3. Joni Ahola & 3. Kim Laine (ei kuvassa)
Juho Nykänen vs. Venäjän Vsevolod Titov ennen peliä pääsystä 8-cupiin.
Juho Nykänen vs. Venäjän Vsevolod Titov ennen peliä pääsystä 8-cupiin.
Finalistit ennen peliä...
Juho Nykänen vs. Juuso Lukkari
Finnish Masters RG1 9.9.2018
Finalistit ennen peliä... Juho Nykänen vs. Juuso Lukkari Finnish Masters RG1 9.9.2018

Uusi kausi toi uudet kujeet! Pyramidin Finnish Masters käynnistyi Helsingin Puhveliklubilla ja viiden osakilpailun sarjasta ensimmäinen päättyi menestyksekkäästi Kotkan Juho Nykäsen voittoon. Finaalissa Nykänen kohtasi Espoon Juuso Lukkarin kukistaen tämän 4-1. Avauskilpailun semifinaalipaikkoihin ylsivät Espoon Joni Ahola ja Helsingin Kim Laine.

Upeasti kauden ensimmäinen pyramidin pääsarjatason kilpailu keräsi mukaansa 24 pelaajaa ympäri Suomen. Uutena asiana Finnish Mastersin myötä kaudelle tullut kausimaksu oli 18 pelaajan mieleen kauden avauksessa mikä takaa jo tässä vaiheessa mukavan aloituksen uusitulle pyramidikaudelle. Mukana oli myös pari ulkomaalaista, kun edustusta saatiin kisoihin niin Venäjältä kuin Virosta.

Lajina kauden avauksessa pelattiin Nevskajaa (The Dynamic Pyramid) ja kaikki ottelut pelattiin alusta loppuun asti neljään voittoon. Pelkillä voitoilla avauspäivän selvittivät läpi totutusti viime kauden rankingin kärkikaksikko eli oululaiset Henri Mäki ja Tero Räisänen. Heidän lisäksi puhtaalla 8-cupiin pelasivat PVK:n Petri Pohjola ja EBK:n Joni Ahola jotka myös olivat molemmat jokaisessa ottelussaan sangen ylivoimaisia vastustajilleen. 

Ensimmäinen pelipäivä oli yli 13h pitkä joten hävinneiden puolen viimeinen kierros jätettiin suosiolla sunnuntai aamupäivälle.Vladimir Davydov pelasi toisen pelipäivän aamuna vakuuttavasti ja nuiji Oulun Mika Juolan puhtaasti 4-0 edeten ensimmäisenä pelaajana kaavion vasemmalta puolelta kahdeksan parhaan joukkoon. Kolme muuta ottelua pelattiinkin sitten trillerimäisesti aina kontraeriin asti. Juho Nykänen ja Venäjän Vsevolod Titov järjestivät upean ottelun, kun Nykäsen 2-0 johto muuttui pelin aikana 2-3 tappioasemaksi. Nykänen sai kuitenkin nostettua itsensä vielä tasoihin ja ohi niukkaan 4-3 voittoon.

Vastaavasti myös peliparit Kim Laine vs. Jori Manninen sekä Terho Uitti vs. Juuso Lukkari nauttivat pääsystä 8-cupiin ottelussa kontraeristä ja paikat kahdeksan parhaan joukkoon taistelivat tiukkojen otteiden päätteeksi Laine ja Lukkari.

Kilpailukaavio


8-cup peliparit muodostuivat seuraavasti:

Joni Ahola EBK vs. Alexander Davydov
Tero Räisänen TBO vs. Juho Nykänen KaKa
Petri Pohjola PVK vs. Juuso Lukkari EBK
Henri Mäki TBO vs. Kim Laine PVK

Ahola pelasi lauantaina tehokkaasti eräsuhteella 12-2 kahdeksan parhaan joukkoon ja kuittasi myös samalla kilpailujen sivussa järjestetyn lisäkilpailun (shootoutin) voiton. (kts. shootoutin video) Pelit jatkuivat liiton puheenjohtajan osalta Davydovia vastaan edelleen varsin tehokkaasti ja Ahola voittikin ottelun 4-1

Tero Räisänen ja Juho Nykänen pelasivat tiukan trillerin omassa 8-cupin ottelussaan jossa kaksi erittäin taitavaa pussittajaa ottivat toisistaan mittaa jälleen kerran. Ottelun ratkaisu nähtiin vasta viime metreillä jolloin Juho pääsi tekemään tarvittavat pallot vain niukasti ennen Teroa ja voitti ottelun 4-3.

Petri Pohjola ja Juuso Lukkari tarjoilivat päivän kuumimman kamppailun joka ratkesi vasta kontraerän kontrapallola Lukkarin voittoon. Historiallinen voitto Lukkarille sillä se oli ensimmäinen kerta, kun Suomen Mr. Pyramid, Petri Pohjola on jäänyt pyramidikilpailussa palkintojen, eli neljän parhaan ulkopuolelle. Noin 12 vuotta kestänyt palkintoputki päättyi siis niukimmalla mahdollisella tavalla, kun Lukkari ampui ratkaisevan kohdepallon voimalla pussiin viemällä kontraerän nimiinsä 8-7 ja ottelun 4-3.

Henri Mäki joutui luovuttamaan oman ottelunsa Kim Laineelle, kun ei "muistanut" saapua paikalle. Semifinaaliparit tulivat olemaan seuraavat:

Joni Ahola EBK vs. Juho Nykänen KaKa
Juuso Lukkari EBK vs. Kim Laine PVK

Ahola ja Nykänen pelasivat tasaisen kamppailun jossa voitot etenivät vuorotellen 2-2 tilanteeseen asti. Paljon ratkaissut ja kutkuttavan jännittävä viides erä taipui niukasti Nykäselle lukemin 8-6, jonka turvin lajipäällikkö sai vielä uutta virtaa suoniinsa ja pystyi saavuttamaan finaalipaikan lukemin 4-2. Viimeinen erä oli Nykäsen totaalista hallintaa.

Toisessa semifinaalissa Juuso Lukkari oli alussa niskan päällä 2-0 ja 3-1, mutta niin vaan monen yllätykseksi Kim Laine nosti pelin vielä tasoihin ja kontraerään. Lukkari hätkähti tästä hieman ja joutuikin pelaamaan jo kolmannen perättäisen kontraerän finaalipäivänä. Laine johti palloissa 4-2 ja oli jo matkalla suurempaan johtoasemaan, mutta epäonnistui niukasti kohdepallossa ja Lukkari sai paikan. Tästä Lukkari pääsi iskemään viiden pallon sarjan ja eteni jo pallon päähän finaalipaikasta. 4-7 tilanteessa Laine pääsi vielä yhden pallon sujauttamaan pussiin, mutta seuraava meni sitten Lukkarille ja EBK:n mies finaaliin.

Finaalissa pelasikin siis Kotkan Juho Nykänen ja Espoon (Inkoon) Juuso Lukkari. Finaali alkoihin vauhdikkaasti, Juho siirtyi nopeasti muutaman lyöntivuoron aikana ja kuuden sarjan turvin avauserässä 7-2 pallojohtoon ja vei sen nimiinsä 8-4. Toinen erä oli tiukempi näytös, jossa Lukkari oli nousta takaa-ajosta voittoon, mutta Nykänen sai vietyä viimeiset pallot itselleen ja nappasi 8-7 voiton.

Kolmannessa erässä toiminta alkoi Juuso Lukkarin tahdissa ja hän mylvikin paremmalla varmuudella palloissa jo 6-0 johtoon tekemällä kaksi kolmen sarjaa. Kolmannen erän loppu oli kuitenkin molemmille vaikea eikä hyökkäykset paljoa uponnut - ei ennen kuin Nykänen sai pienen "kohtauksen" upottamalla hienon neljän pallon sarjan. Sarja päättyi ikävään kikkiin käsipallossa ja Lukkari rankaisi välittömästi viemällä erän 8-4 ja kavensi finaalin tilanteeksi 1-2. 

Neljännessä erässä molempien finalistien pussitustarkkuus parani vielä selkeästi. Nykänen pystyi pitämään etumatkan palloissa koko ajan ja voitti yksittäiset seiftitaistot mikä ratkaisi erän Nykäselle.Pelitilanteessa 3-1 lähdettiin viidenteen erään ja kumpainenkin haparoi luikan päälle käsipallon jonka myötä erä eteni varovaiseksi tarkkailuksi ja molemmat hakivat hyvää hyökkäyspaikkaa seiftien myötä. Lukkari pystyi ensimmäisenä etenemään ja nousi palloissa 5-2 johtoon. Kaisakarhujen järkäle, Juho "Nyksy" Nykänen, nappasi kuitenkin parilla todella nätillä lyönnillä pelin taas haltuun ja pussitti näyttävällä neljän sarjalla pallon päähän mestaruudesta. Eikä parttipallo jäänyt muiden varjoon, vaan Nyksy pamautti sen näyttävästi luikkana keskelle ja voitti Finnish Mastersin avauskisan finaalin lukemin 4-1.

 

Cup-kaavio

 

Kiitos paljon Helsingin Puhveliklubille, pyramidijaostolle ja tietenkin itse pelaajille kauden ensimmäisesta Finnish Mastersista. Kilpailu meni itsessään hyvin ja koko tapahtuma oli varsin onnistunut
 

Kaikki ottelut

Rankinglista

Shootout Video

Global Invitation to Finnish Masters RG2 - Video

 

Lopputulokset Pyramidi Finnish Masters RG1 (Nevskaja) 8.-9.9.2018 PVK Helsinki:

1.Nykänen JuhoKaKaPyhtää
2.Lukkari JuusoEBKInkoo
3.Ahola JoniEBKEspoo
3.Laine KimPVKHelsinki
5.Davydov VladimirPVKHelsinki
5.Mäki HenriTBOOulu
5.Pohjola PetriPVKHelsinki
5.Räisänen TeroTBOOulu
9.Juola MikaOBKOulu
9.Manninen JoriPVKVantaa
9.Titov VsevolodINTPietari
9.Uitti TerhoPVKHelsinki
13.Baskov DmitriPVKHelsinki
13.Lomakin NikolaiPVKHelsinki
13.Parikka TeroHyvBKJärvenpää
13.Saarinen SanteriRitzHelsinki
17.Alanko TeemuPVKHelsinki
17.Auno JuhaTBOOulu
17.Frolov VitaliPVKHelsinki
17.Kaustinen MikkoRolliHelsinki
17.Peresada AleksanderINTTallinna
17.Tainio JarmoPVKHelsinki
17.Verho PekkaEBKEspoo
17.Zhukov OleksiyPVKHelsinki