Pyramidikausi 2018-2019 tuo tullessaan uudet tuulet

Joni Ahola
7.8.2018Kotimaan kilpailukausi on ovella ja varsinkin pyramidi on kokemassa suuria muutoksia. Pyramidissa tullaan pelaamaan tällä kaudella sekä pyramidin mestaruussarjaa että vähemmän kokeneille tarkoitettua haastajasarjaa. Kauden kilpailuohjekirja ja kalenteri on päivitetty.

Pyramidin mestaruussarjan (The Finnish Master Series) merkittävin muutos on kausimaksun mahdollisuus. Jokaisessa kauden viidessä mestaruussarjan osakilpailussa on 50€ yksittäinen osallistumismaksu ja mestaruussarjaan saa osallistua kaikki SBIL:n jäsenseurojen jäsenet sekä ulkomaalaiset pelaajat. Kausimaksu mahdollistaa halvemman kokonaisuuden sillä 150€ maksulla pelaa koko kauden kaikki viisi osakilpailua. Jokainen turnaus pelataan Helsingin Puhveliklubilla (PVK) ja kaikki pelit pelkästään isoilla pyramidipöydillä.

Pyramidin mestaruussarja järjestetään SBIL:n ja PVK:n yhteistyöllä ja suurimmat yhteistyökumppanit ovat Suomen Biljardimyynti ja Kaiverruskallio palkintoineen. Mestaruussarjassa on tarkoitus pitää muhkeammat palkinnot kuin aikaisemmin pyramidin RG-kilpailuissa ja lisäksi Suomen Biljardimyynti tarjoaa koko kauden voittajalle lisäbonuksena yli 500€ arvoisen kepin.

Pyramidin mestaruussarjan kausimaksun pelaajaksi voi ilmoittautua soittamalla tai lähettämällä viestiä lajipäällikkö Juho Nykäselle
(+358 40 767 3066 / nykanenjuho@gmail.com).

Pyramidin haastajasarja on puolestaan tarkoitettu vähemmän pelanneille tai kokonaan uusille pyramidin ystäville. Erikseen mestaruussarja statuksen saaneet pelaajat eivät saa pelata haastajasarjaa. Mestaruussarjan statuksen saaneet henkilöt ovat kaikki voitteneet joskus yleisen sarjan SM-mitalin. Haastajasarjassa pelataan kauden aikana viisi osakilpailua ja B-mestaruus kilpailu eri puolella Suomea. Sarjassa voi pelata myös uudella ja halvemmalla B-lisenssillä.


Lajipäällikkö Juho Nykänen kertoo, miksi mentiin kokonaan uuteen sarjajärjestelmään?

- Taustalla uuteen sarjajärjestelmään on kokemus siitä että tasoerot lajin kilpapelaajien välillä ovat merkittävät. Kokemukset ja palaute divarisarjoista rohkaisi haastajasarjan perustamiselle ja meidän terävin kilpapelaajien kärki alkaa myös olla jo sen verran leveä että Mestaruusarjalla on edellytykset onnistua. Myös sarjatasojen luominen Kara biljardiin muutama vuosi sitten ja kokemukset sieltä rohkaisivat tekemään jotain tämän suuntaista.

Toki muutos vie aina aikaa, tämä sarjataso päivitys on laskettu noin 3 vuoden jaksolle jonka pohjalta katsotaan uutta suuntaa mikäli siihen koetaan tarvetta. Toki kausien välillä viilataan ja höylätään ja kentän palaute on äärimmäisen suuressa roolissa tässä.


Sarjajärjestelmämuutosten lisäksi myös pyramidiin tulee poolista jo viime kaudella tuttu kilpailuvetojärjestelmä www.biljardi.org:

- Biljardi.org järjestelmän käyttöönotto tuo Pyriksen tähän päivään kisavedon näkökulmasta se tuo mukanaan mm.
  * LIVE tulospalvelun
  * Automaattisesti päivittyvät rankinglistat
  * Ilmoittautumisen itse kilpailuun keskustelupalstan sijaan
  * Ja paljon muuta lähitulevaisuudessa 

Aikaisemmin rakensimme pyramidiin systeemin jossa jokainen sijoitus lopputuloksissa oli saatavissa selville. Nykyinen biljardi.org järjestelmä ei tähän taivu, eli palaamme tässä ns. vanhaan - samaan kuin on käytetty poolissakin. Eli jaetut sijat 3-4, 5-8, 9-12 jne. palaavat osaksi arkea. Tämä on myös se kansainvälinen linja eli menemme sen kanssa linjassa.

Uuden sarjajärjestelmän ja maajoukkue konseptin kautta pyrimme myös kehittämään yhteistyötä niin vanhojen yhteistyökumppaneiden kuin uusien kesken. Tähän myös panostetaan hiukan uudella asenteella ja osaamisella. Mikäli kentältä löytyy henkilö, jolla on mielenkiintoa olla mukana auttamassa pyramidikentän rakentamisessa, laita viestiä niin kerromme lisää.

Ei muuta kuin tutustukaahaan uuteen järjestelmään, nimeä listaan ja pallot bönthöön!

 

Terveisin Nyksy

Juho Nykänen
Pyramidi Lajipäällikkö, Suomen Biljardiliitto ry.
Finnish Billiard Federation
Sport director for Pyramid Billiard
+358 40 - 7673066
 
------------------------------------------------

Kauden 2018-2019 pyramidin kilpailuohjekirja on päivitetty:
http://pyramidi.sbil.fi/@Bin/2291946/SBIL+Pyramid+kilpailuohjekirja+2018-19.pdf

Lisäksi on päivitetty kauden 2018-2019 yleinen kilpailuohjekirja:
http://www.sbil.fi/@Bin/6589663/SBIL+Yleinen+kilpailuohjekirja+2018-19.pdf
(yleiset kilpailuohjeet on erotettu omaan dokumenttiinsa)

Kauden 2018-2019 kilpailukalenteri:
http://pyramidi.sbil.fi/kilpailutoiminta/
 

 

-------------------- biljardi.org kisavetäjän esittely --------------------------

Biljardi.org on kilpailunhallintajärjestelmä, joka on toteutettu Suomen Biljardiliitto ry:n, sen jäsenseurojen ja pelaajien käytettäväksi. Kilpailunjärjestäjät voivat käyttää järjestelmää kilpailuiden järjestämiseen ja reaaliaikaiseen tulospalveluun. Poolissa järjestelmä otettiin käyttöön kaudella 2017-2018 ja sitä kehitetään eteenpäin koko ajan. Pyramidissa järjestelmä tulee käyttöön kaudelle 2018-2019

Järjestelmänä Biljardi.org on erittäin monipuolinen ja kattava sekä mahdollisimman pitkälle automatisoitu. Se on suunniteltu täysin reaaliaikaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. rankinglistat päivittyvät reaaliajassa sitä mukaan, kun kilpailut ja ottelut etenevät. Myös kaikki mahdolliset kilpailuihin liittyvät tiedot ilmoittautumislistoista aina kaavioihin ja tulosluetteloihin saakka ovat täysin reaaliaikaisia. Järjestelmä ei rajoitu ainoastaan yhdessä pelipaikassa järjestettäviin kilpailuihin vaan se mahdollistaa reaaliaikaisen tulospalvelun usean pelipaikan yhteiskisoissa. Suunnittelu- ja kehitystyö ovat olleet valtaisa ponnistus ja etenee vaiheittain.

Biljardi.org kilpailunjärjestäjille ja järjestelmän käyttö pääpiirteissään

Biljardi.org-palvelun käyttöönoton ensimmäisessä vaiheessa kaikki kilpailunjärjestäjät saavat järjestämänsä kilpailun alla Internet-osoitteen ja tunnukset, joilla he pääsevät kirjautumaan kilpailukohtaiseen hallintaosioon. Biljardi.org-järjestelmään kirjautumisen jälkeen kilpailun ilmoittautumislista, kaaviotyypin valinta, kilpailukaavio ja sen arvonta, cup-kaavio ja sen arvonta sekä tulosluettelo ovat käytettävissä.

Kilpailunjärjestäjille on tarjolla mahdollisuus tutustua järjestelmään ja testata kilpailunvetoa käytännössä. Kilpailunhallinnan demoversiosta on poistettu mahdollisuus lisätä uusia pelaajia ja ilmoittautumisia sekä poistaa ilmoittautumisia. Todellisuudessa kaikki kilpailuihin ilmoittautumiset ja peruutukset näkyvät Biljardi.orgissa välittömästi.

Toisin sanoen kisajärjestäjä ja kaikki muutkin näkevät kulloisenkin ilmoittautumistilanteen netistä. Kun ilmoittautumisaika päättyy ja kaikki pelaajat on lisätty ilmoittautumislistalle, on kilpailunjärjestäjän aika arpoa kaavio. Ensitöikseen kilpailunjärjestäjä voi kirjautua sisään ja valita Kilpailuasetukset-sivulta sopivan kaaviopohjan. Kun kaaviopohja on valittu, kaavion arvonta tapahtuu Ilmoittautumislista-sivun oikean laidan Arvo kilpailukaavio -painikkeella. Kaikille julkinen arvottu kaavio otteluineen löytyy Kilpailukaavio-linkistä.

Kilpailukaavion hallinnassa perusperiaate on se, että jokainen ottelu on aloitettava ja lopetettava. Kun näin toimitaan, siirtyvät pelaajat kaaviossa automaattisesti eteenpäin sen perusteella, ovatko he voittaneet vai hävinneet ottelunsa. Toinen nyrkkisääntö on se, että sitä kohtaa klikataan, mitä halutaan muokata. Ei käytetä tuplaklikkausta vaan yksi painallus riittää. Jos halutaan vaihtaa esim. ottelun pelaajan erämäärää, klikataan erämäärän kohdalla ja valitaan uusi erämäärä. Ei tarvitse kirjoittaa mitään, klikataan vain hiirtä.

Kilpailukaavion ylälaidassa ovat eri pelimuotoihin viittaavat painikkeet pallosymboleineen, joita klikkaamalla voi valita, moneenko voittoon tai pisteeseen kutakin kilpailussa pelattavaa pelimuotoa kyseisellä kierroksella pelataan. Jokaisen kierroksen voittomäärät on syytä määrittää, jotta systeemi tietää, mikä on voittoon vaadittava erä- tai pistemäärä. Tällöin se osaa tulosten mukaan siirtää pelaajia kaaviossa.

Jokaista ottelua voidaan muokata ennen ottelun alkua, ottelun ollessa käynnissä tai ottelun jo päätyttyä. Ennen ottelua se on mahdollista aikatauluttaa.  Pelimuodon lisäksi voidaan valita, missä pelipaikassa ja millä pöydällä kukin ottelu pelataan. Pöytävalintapainiketta ympäröivän kehyksen väri osoittaa, mihin pelipaikkaan ottelu on laitettu pelattavaksi. Jos on kyse useamman pelipaikan yhteiskisasta, pelipaikassa 1 pelattavien otteluiden pöytäpainikkeen kehykset ovat eriväriset kuin pelipaikassa 2 pelattavien otteluiden.

Kun kilpailukaavion ottelun pelaajat näkyvät kaaviossa ja ottelutiedot ovat muutenkin sellaisessa kunnossa, että ottelu on mahdollista aloittaa, ilmestyy ottelun kaaviopaikan oikeaan alakulmaan punavalkoinen Play-painike. Sitä painettaessa ottelu alkaa ja samalla kaaviopaikka muuttuu punaiseksi merkiksi siitä, että ottelu on parhaillaan käynnissä. Erämäärää tms. ottelun yksityiskohtaa pystyy muokkaamaan ottelun ajan. Kun ottelu päättyy, valitaan pelaajien loppupisteet ja painetaan Play-painikkeen tilalle tullutta neliönmuotoista Stop-painiketta. Tämä päättää ottelun, tallentaa lopputuloksen ja siirtää pelaajat kaaviossa eteenpäin.

Kun kaikki varsinaisen kaavion ottelut on pelattu kierroskohtaiseen voittomäärään ja ne on lopetettu Stop-painikkeella, kilpailun cup-kaavio löytyy linkistä Cup-kaavio. Voittajien puolelta cupiin selvinneet pelaajat näkyvät jo cup-kaaviossa omilla paikoillaan. Heille vastustajat saadaan painamalla oikealla olevaa sinistä Arvo cup-kaavio -painiketta. Arvottu cup-kaavio on julkinen kaikille Biljardi.org-palvelun Internet-sivuilla käyville. Cupin kaavion hallinta toimii samaan tapaan kuin varsinaisen kilpailukaavionkin.

Kun kaikki cup-kaavion ottelut on pelattu (tai missä tahansa kilpailun vaiheessa), nähdään kilpailun lopputulokset ja pelaajille tulevat rankingpisteet linkistä Tulosluettelo ja rankingpisteet. Tulosluettelo on täysin automatisoitu. Se hakee tietoa ilmoittautumisista ja kilpailukaavion otteluista. Jos siis pelaajan kilpailu on yhä kesken, hänen kohdallaan ei näy sijalukua. Jos taas pelaaja on pudonnut kilpailusta ja sijoittunut esim. viidenneksi, viides sija näkyy hänen tietojensa yhteydessä. Rankingpisteet lasketaan automaattisesti kilpailusysteemin perusteella ja ne tallentuvat pelaajien tietoihin ilman lisätoimenpiteitä.


Biljardi.org kilpapelaajille ja kilpailuihin ilmoittautuminen
Kilpailuihin ilmoittaudutaan https://www.biljardi.org/ kilpailuvetojärjestelmän kautta sivustolta:

https://www.biljardi.org/ilmoittautuminen/.