Puolassa järjestetty Biljardifestivaali päättyi Suomalaisittain erinomaisiin tunnelmiin.

Joni Ahola
3.7.2017

Suomen maajoukkue Puolan Kielcessä (vasemmalta): Jesse Hämäläinen PVK, Juho Nykänen Kaka, Jori Manninen PVK, Arseni Sevastyanov BK, Jarmo Tainio PVK
Suomen maajoukkue Puolan Kielcessä (vasemmalta): Jesse Hämäläinen PVK, Juho Nykänen Kaka, Jori Manninen PVK, Arseni Sevastyanov BK, Jarmo Tainio PVK
Pyramidissa pelitilanne voi joskus ajautua ns. "jumitilanteeseen"
Pyramidissa pelitilanne voi joskus ajautua ns. "jumitilanteeseen"
Nevskajafinaalin tiukka kontraerä menossa
Nevskajafinaalin tiukka kontraerä menossa


Suomalaisdelegaatio lähti Helsingistä kohti Varsovaa 27.6 tiistaina määränpäänään Puolan Kielce, jossa järjestettiin kautta aikain toiset Biljardifestivaalit. Tämän tapahtuman ajatuksena oli kasata Eurooppalaiset biljardinpelaajat yli lajirajojen Poolissa ja Pyramidissa saman katon alle kamppailemaan lajien herruudesta eri ikäsarjoissa. Tapahtuma onnistui hienosti ja saimme myös nauttia suomalaismenestyksestä.

teksti: Juho Nykänen

Kilpailupaikkana toimi Käsipalloareena jonne kasattiin 8 pool pöytää ja 5 pyramidi pöytää. Pyramidissa pelattiin suomalaisittain tutuilla 67 mm palloilla. Olosuhteissa Puolalaiset onnistuivat nappiin, pöydät olivat erinomaiset pelata ja kestivät kovassa käytössä tikissä läpi turnauksen. Ohessa Facebook-kuvaa miltä se näyttää ,kun tällaista tapahtumaa kasataan.

https://www.facebook.com/tvsportspl/videos/1657390180968068/


Lajina Pyramidi on myös Puolalaisille tuntemattomampi, tämän viikon jälkeen siitä tietää taas muutama hiukan enemmän.

https://www.facebook.com/tvsportspl/videos/1658719724168447/

 

Suomalaisiadelegaatioon kuului kokemusta ja nuorta verta. Mukana oli Puhveliklubin puheenjohtaja, Kabilaattorinakin tunnettu, Jarmo Tainio. Puhveliklubia edusti myös Jori Manninen joka on tunnettu myös Biljardimyynnin keulahahmona. Jesse Hämäläinen, alias Elisa Guru, myös Puhveliklubilainen, liittyi seuraan vasta torstaina 30.6 työkiireiden vuoksi. Itäsuomea edusti Pyhtäältä Juho Nykänen, Kaisakarhuja edustava Nyksy toimi myös matkanjärjestäjänä yhteistyössä Suomen biljardiliiton kanssa. Kotkalaisväriä täydensi nuori, vasta 13 vuotias Biljardikotkia edustava Arseni Sevastyanov.

Turnauksia oli Puolassa todella useita. Pääturnaukset käsittivät mm. yhteiskilpailun Pyramidissa joka koostui kahdesta osakilpailusta, Free Pyramidia (Amerikanka) ja Dynamic Pyramidia (Nevskaja). Lisäksi Dynamic Best of the East avoimen 9-pallo kilpailun, Juniori kilpailun 9-pallossa, Junioreiden nelinpeli turnauksen, Senioreiden kahden ikäryhmän osakilpailut ja Naisten avoimen sarjan 9-pallo kisan. Nämä kilpailut keräsivät yhteensä 403 osallistujaa, joista suomalaiset osallistuivat Pyramidi turnauksiin, Dynamic Best of the East ja Junioreiden nelipeli turnaukseen.

Arseni Sevastyanoville Puolan reissu oli hänen nuoresta iästään huolimatta jo toinen kansainvälinen turnaus. Hän oli viime vuonna osallistunut Fireball kilpailuun Pietarissa. Arseni osallistui viikon aikana neljään turnaukseen ja mm. poolissa hän oli paras suomalainen sijoittuen 64 parhaan joukkoon. Junioreiden nelipeliturnauksessa hän pelasi nuoren Tshekin kanssa turnauksessa, jossa mukana oli yhteensä 24 paria ja yli 10:stä eri maasta. He sijoittuvat upeasti turnauksessa jaetulle viidennelle sijalle. Pyramidikilvassa Arseni oli toiseksi paras suomalainen keräten 105 pistettä kahdessa kilvassa. Arseni on edennyt hurjasti lyhyellä peliurallaan ja nälkä tuntuu kasvavan vain syödessään. Treenaamista avittaa myös kotiin ostettu SM finaaleissa käytössä ollut pyramidipöytä.


Ohessa Arsenin mietteitä yhden ottelun jälkeen.

https://www.facebook.com/juho.nykanen.52/videos/10154462284342391/

Lyhyt klippi junioreiden nelinpeli turnauksesta joka pelattiin Kielcen biljardiklubilla

https://www.facebook.com/juho.nykanen.52/videos/10154464155622391/

Arsenin pelit:

Amerikanka, sijoitus 13.-16.
1. kierros Arseni Sevastyanov - Szymon Kural POL 2-3
1. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Maksim Darwin GER 3-1
2. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Anna Gurkina LAT 3-2
3. kierros (L) Lubov Parizere LAT - Arseni Sevastyanov 3-0

Nevskaja, sijoitus 9.-12.
1. kierros Arseni Sevastyanov - Kestutis Zadelkis LIT 1-3
2. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Konstantin Kovalevskiy GER 3-2
3. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Aleksander Albulov ESP 3-2
4. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Kim Valery GER 1-3

Pool, sijoitus 49.-64.
1. kierros Lukasz Korsak POL - Arseni Sevastyanov 7-4
2. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Juho Nykänen 7-2
3. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Kataryna Wesolowska 3-7

 

Jori Manninen kuuluu Suomen pyramidissa pelaajiin joka on saavuttanut SM kultaa, yhdessä Jesse Hämäläisen kanssa. Työ ja harrastus nivoutuvat yhteen Jorilla Biljardimyynnin kautta jossa Jori toimii myyntipäällikkönä. Jorin pelit pyramidin osalta etenivät hyvinkin kaksijakoisesti. Hetkittäin suorittaminen hipoi A peliä mutta kuten siinä useasti käy kun pelivolyymi arjessa on matalalla, se B ja C peli hiipii kehiin ja korostuu tekemisessä. Jorin ensimmäinen ottelu oli Latvian kovaa peluria vastaan jossa Jori teki turnauksen kaksi 7 sarjaansa, jotka eivät kuitenkaan riittäneet ottelu voittoon vaan kohtaloksi tuli kontra tappio. Jori on kuitenkin ensikerralla entistäkin arvaamattomampi, koska kokemus kasvaa ja sitä kautta tekeminen kehittyy.

Ohessa Jorin mietteitä yhden ottelun jälkeen

https://www.facebook.com/juho.nykanen.52/videos/10154468580197391/

Jorin pelit:

Amerikanka, sijoitus 17.-24.
1. kierros Kim Valery GER - Jori Manninen 3-1
2. kierros (L) Jori Manninen - Paulius Cerneckis LIT

Nevskaja, sijoitus 13.-16.
1. kierros Szymon Blazej POL - Jori Manninen 0-3
1. kierros (W) Jori Manninen - Andrey Londarev GER 2-3
2. kierros (L) Jarmo Tainio - Jori Manninen 1-3
3. kierros (L) Lubov Parizere LAT - Jori Manninen 3-1

Pool, sijoitus 65.-96.
1. kierros Jori Manninen - Ewa Bak POL 6-7
2. kierros (L) Jori Manninen - Oskar Jamorski POL 4-7

 

Jarmo Tainio kuuluu siihen kokeneeseen kaartiin, kuten Jarmo sanoi, hän on nukkunut yhtä paljon, kun muut ovat eläneet yhteensä. Jarmon työnjälki näkyy merkittävästi suomalaisessa Pyramidibiljardissa hänen perustamansa uuden Puhveliklubin kautta Roihuvuoressa, jonne on kasattu neljä pyramidipöytää. Reissussa Jarmon nauru kantautui varmasti jokaisen pelaajan korviin pelien tauoilla, niin ravintolassa pelipaikan vieressä, kuin areenan ulkopuolella hänen ollen reissun ehdoton vitsinikkari. Tämä positiivisuus heijastuu myös hänen peliinsä ja se toi useamman otteluvoiton tullessaan. Kun luulimme että ei voisi kokemusta rikkaammaksi tulla, olimme väärässä.

Jarmon pelit:

Amerikankana, sijoitus 13.-16:
1. kierros Jarmo Tainio - Vitaliy Chornomyz SPA 1-3
1. kierros (L) Jarmo Tainio - Viktor Klimov BUL 3-1
2. kierros (L) Jarmo Tainio - Svetlana Voroncova LAT 3-0
3. kierros (L) Sergey Melnik CZK - Jarmo Tainio 3-1

Nevskaja, sijoitus 17.-24.
1. kierros Jarmo Tainio - Kim Valery GER 0-3
1. kierros (L) Levaldas Arcimavicius LIT - Jarmo Tainio 0-3
2. kierros (L) Jarmo Tainio - Jori Manninen 1-3

Pool, sijoitus 97.-105.
1. kierros Jarmo Tainio - Monika Zabek POL 2-7
1. kierros (L) Jarmo Tainio - Vitaliy Patsura UKR 0-7

 

 

Jesse Hämäläinen hyppäsi Helsingin koneeseen pelkän lompakon kanssa torstai aamupäivästä ottaen osaan vain toiseen osakilpailuun joka Jesselle oli ehkä se vahvempikin, eli Nevskaja. Varsovassa pelkkä lompakko päivittyi pukuun ja muutamaan vaatteeseen ja sininen kokonaisuus oli valmis. Puolan hintataso on vähintäänkin kohtuullinen hyödykkeiden osalta mm. puvun, kenkien ja liivin osalta. Tällä kertaa komeudesta ei valitettavasti ollut apua sijoituksen osalta ja lopputulos jäi ehkä harmittavan alas. Mutta se on biljardia ja jokainen hävitty peli lisää kokemusta siitä mitä voi tehdä paremmin ja mitä kaveri teki paremmin.

Tässä mietteitä Jesseltä pelin jälkeen

https://www.facebook.com/juho.nykanen.52/videos/10154468498732391/

 

Jessen pelit:

Nevskaja, sijoitus 9.-12.
1. kierros Jesse Hämäläinen - Mariusz Skoneczny POL 0-3
1. kierros (L) Viktor Klimov BUL - Jesse Hämäläinen 1-3
2. kierros (L) Jesse Hämäläinen - Sergey Melnik CZK 3-1
3. kierros (L) Svetlana Voroncova LAT - Jesse Hämäläinen 0-3
4. kierros (L) Jesse Hämäläinen - Andrey Londarev GER 0-3

Pool, sijoitus 65.-96.
1. kierros Plotr Judkowlak POL - Jesse Hämäläinen 3-7
1. kierros (W) Marcin Klelan POL - Jesse Hämäläinen 7-6
2. kierros (L) Dmitrij Hryb BEL - Jesse Hämäläinen 7-3

 

 

Juho Nykänen

Selkeästi pitkä turnaus oli etuna Nykäselle joka sai parannettua pelejään loppua kohden. Viimeisenä päivänä oli tosi varma olo. Turnauksen aikana vallinnut helle teki peliolosuhteista hyvin nihkeitä. Areenalla parhaimillaan ollut noin 30 astetta ja A–tason peliasu mirrin ja liivin kanssa ei yhtään auttanut asiaa. Hankala olosuhde tämän puolesta ja pitkä turnaus mahdollisti hyvin rauhallisen ja levollisen lähestymisen turnaukseen, joka siivitti onnistumisiin. Ensimmäisessä turnauksessa tuli jo finaalipaikka joka kuitenkin hävittiin selkeästi 4-0 kaverin ollessa selkeästi vahvempi. Nevskaja turnaus alkoi nihkeästi, mutta voitokkaasti. Matkan varrella Nykäselle kertyneitä isoja nousuja reilusta takaa-ajo asemasta toi uskoa, kun kahdessa ensimmäisessä pelissä Nykänen nousi 2-1 takaa ohi voittoon. Viimeisenä pelipäivänä usko oli vahva, ja kun päivä alkoi Poolottelulla jossa sai käden hyvin lämpimäksi, oli tie voittoon pedattu. Mainittakoon myös että kahdessa ottelussa yksittäisessä erässä tilanne ajautui siihen että tuomari oli varoittanut pelaajia passiivisesta pelaamisesta, kun turvapeli oli ajanut pallot kaikki yhteen kulmaan. Tällaisessa tilanteessa se kummalla on enemmän palloja aloittaa kolmen lyöntivuoron sarjan. Vuorotellen, jos tilanne ei tähän mennessä raukea (tuomari määrittää sen), tehdään uusi pakka, kuitenkin niin että tehdyt pallot jäävät pelaajille ja pakka tehdään vajaana. Kumpainenkin tilanne raukesi ennen kuin lyöntivuorot loppuivat, mm Nevksajan kontraerä oli tällainen: tilanne laukesi siihen, kun Nykänen irrotti kulmaan ajautuneista palloista yhden toiselle puolelle pöytää, johon Puolalainen hyökkäsi ja teki virheen pallon lentäessä pois pelipöydältä. Tästä Nykänen kuittasi itselleen pisteen ja käsipallon ja teki viiden pallon sarjan jonka ansioista peli kääntyi voitoksi ja historiallinen osakilpailuvoitto saatiin suomeen.

Kokonaiskilpailun voitto kuitenkin meni puolaan, vaikka Puolan Gakicilla ja Nykäsellä oli kummallakin voitto ja finaali tappio, heidän pisteensä olivat siis 180 ja 180. Puolalaisella oli korkeampi voitto prosentti jonka johdolla hänelle meni kokonaiskilpailun voitto ja Nykäselle oli tyytyminen hopeaan.

Juhon pelit:

Amerikanka, sijoitus 2.
1. kierros Juho Nykänen - Aleksander Albulov SPA 3-1
1. kierros (W) Juho Nykänen - Sergey Melnik CZK 3-0
2. kierros (W) Mariusz Skoneczny POL - Juho Nykänen 3-2
4. kierros (L) Lubov Parizere LAT - Juho Nykänen 2-3
8-cup Szymon Blazej POL - Juho Nykänen 1-3
semifinaali Juho Nykänen - Radif Jangurazov CZK 3-0
finaali Gagik Arutyunyan POL - Juho Nykänen 4-0

Nevskaja, sijoitus 1.
1. kierros (W) Lubov Parizere LAT - Juho Nykänen 2-3
2. kierros (W) Andrey Londarev GET - Juho Nykänen 2-3
8-cup Juho Nykänen - Kim Valery GER 3-1
semifinaali Kestutis Zadelkis LIT - Juho Nykänen 0-3
finaali Gagik Arutyunyan POL - Juho Nykänen 2-3

Pool, sijoitus 65.-96.
1. kierros Juho Nykänen - Darija Siranchuk UKR 7-1
1. kierros (W) Adam Kurylek POL - Juho Nykänen 7-3
2. kierros (L) Arseni Sevastyanov - Juho Nykänen 7-2

 

Ohessa mietteitä matkanvarrelta:

https://www.facebook.com/juho.nykanen.52/videos/10154464908997391/

https://www.facebook.com/juho.nykanen.52/videos/10154462414757391/

voitto pallot

https://www.facebook.com/svetlana.voroncova.31/videos/1725663764140629/

Puolan Sport TV haastaattelu

https://www.facebook.com/tvsportspl/videos/1663137443726675/

 

Ensi vuoden Kielcen Biljardifestivaalit ovat aivan varma kalenterimerkintä niille, ketkä haluavat matkata hyvin kohtuu hintaiselle ja antoisalle biljardimatkalle eurooppaan!

teksti: Juho Nykänen