Pyramidi - The Russian Billiard

Uutisia

Torniossa pelattiin kauden toinen Pyramidin RG-kilpailu. Lajina pelattiin Nevskajaa (The Dynamic Pyramid) ja ensimmäisen RG-kilpailun tapaan finaalissa pelasi OBK:n kaksikko Henri Mäki ja Tero Räisänen. Myös tällä kertaa Henri Mäki selviytyi finaalista voittajana lukemin 4-2 hänen tehdessä myös finaalin avauserässä 8 pallon sarjan. Semifinaaleihin asti ylsivät myös OBK:n parivaljakko Kari Tunturi ja Mika Juola.
Syyskauden pyramidikilpailujen yksi kohokohdista, The Combined Pyramidin eli Moskovskajan SM-kilpailu pelattiin Helsingissä lauantaina. Suomenmestariksi kruunattiin trillerifinaalin päätteeksi Kaisakarhujen Juho Nykänen, joka voitti turnauksen finaalissa rankingkärki OBK:n Henri Mäen lukemin 4-3. Pronssimitalit ripustettiin Helsingin Suomalaisen Klubin Markku Koposen ja Kotkan Kaisakarhujen Janne Pekkolan kaulaan.
Oulun biljardikerholla pelattiin kauden ensimmäinen pyramidin RG-kilpailu ja voittajaksi pelasi Henri Mäki. Finaalissa kaatui seurakaveri Tero Räisänen suoraan 4-0. Semifinaalipaikat nappasi itselleen Juha Auno ja Mika Juola.
Kauden ensimmäinen kilpailu oli Pyramidin Finnish Open ja mestariksi kruunattiin Helsingin Petri Pohjola. Kaikkien aikojen paras suomalainen pyramidipelaaja Pohjola sai näin uuden sulan hattuunsa, mutta mestaruus tuli todella tiukan finaalin päätteeksi vasta kontraerässä, jossa Pohjola voitti Oulun Akseli Matikkalan dramaattisen erän lopun päätteeksi 8-7 ja koko ottelun 5-4.
Suomalaisdelegaatio lähti Helsingistä kohti Varsovaa 27.6 tiistaina määränpäänään Puolan Kielce, jossa järjestettiin kautta aikain toiset Biljardifestivaalit. Tämän tapahtuman ajatuksena oli kasata Eurooppalaiset biljardinpelaajat yli lajirajojen Poolissa ja Pyramidissa saman katon alle kamppailemaan lajien herruudesta eri ikäsarjoissa. Tapahtuma onnistui hienosti ja saimme myös nauttia suomalaismenestyksestä.
Viikonloppuna tehtiin suomalaishistoriaa, kun Kotkan Juho Nykänen nappasi Suomen historian ensimmäisen EEBC:n osakilpailun voiton. Nevskajaa pelatun turnauksen finaalissa Nykänen voitti Puolan Gagik Arutyunyan lukemin 3-2. Voitto oli samalla maukas revanssi Amerikanka turnauksesta, jossa Nykänen hävisi finaalin samalle kaverille.
Puolassa pelattavassa biljardin superviikossa pelataan pyramidin kaksiosainen turnaus joka koostuu erillisestä Amerikanka turnauksesta ja Nevskaja turnauksesta. Kerätyt sijoitukset antavat pisteitä jonka pohjalta 6 parasta palkitaan.
Biljardiliitto on nyt useiden muiden urheilujärjestöjen tavoin mukana uudessa https://www.suomisport.fi/ lisenssijärjestelmässä. Lisenssejä voi ostaa 1.7.2017 alkaen. Lisenssin osto on helppoa ja maksua varten löytyy kaikkien pankkien maksunapit automaattisesti.
The Dynamic Pyramidissa saatiin Kulttuuritalon SM-finaalitapahtumassa Suomen pyramidille uusi Suomenmestari, kun Oulun 19v Tero Räisänen iski voittoon. Finaalissa kaatui Espoon Jarno Ahola puhtaasti 5-0. Numeroista huolimatta finaali oli erittäin tiukka sillä varsinkin kolme ensimmäistä erää olivat erittäin tasaisia Räisäsen viedessä ne kaikki niukasti nimiinsä. Pronssimitalit Kotkan Juho Nykäselle ja Oulun Mika Juolalle.
Kauden päätöskilpailuna on pelattu SM-karsinnat Helsingin uudella Puhveliklubilla. SM-finaalipaikan lunastivat itselleen suosikit Kotkan Juho Nykänen, Espoon Jarno Ahola ja Oulun Tero Räisänen sekä hieman yllättäen Oulun Mika Juola. Koko nelikko esitti viikonlopun selkeästi parasta pyramidia sillä kaikki heistä selvittivät tiensä Kulttuuritalon SM-finaaleihin puhtaalla pelillä voittaneiden puolelta kaaviota.
Pyrisdivari huipentui perjantaina 12.5. Helsingin uudella Puhveliklubilla, kun Etelän finalistit Joonas Vartia ja Markus Leppiaho saivat vastaansa pohjoisen finalistit Kari Timosaaren ja Mika Juolan. Siinä missä etelän nuoremmat Hyvinkään Joonas Vartia ja JamP:n Markus Leppiaho iskivät näyttäviä kohdepalloja pussiin - vastasi tähän kokeneemmat oululaiset Kari Timosaari ja Mika Juola upeilla luikilla. Markus Leppiahon ja Kari Timosaaren välinen finaali päättyi lopulta oululaisen Timosaaren mestaruusjuhliin lukemin 4-1.
Helsingin Roihuvuoreen on syntynyt Suomen pyramidibiljardin ystäville uusi pelipaikka jossa päästää tulevana viikonloppuna pelaamaan huippuolosuhteissa SM-karsinnat peräti viiden pyramidipöydän turvin. Kiitoksia uuden Puhveliklubin ja Jarmo Tainion, Suomen pyramidin pöytäkapasiteetti kasvoi juuri reilusti ja meillä on ensimmäisen kerran paikka jossa on samassa tilassa pystyssä nyt viisi pyramidipöytää ja jatkossakin neljä pyramidipöytää ja neljä kaisapöytää.
Tämän kauden pyrisdivarista on jäljellä enää superfinaalit jotka pelataan SM-alkukilpailujen avajaispäivänä perjantaina 12.5. Helsingin uudella Puhveliklubilla. Tänä viikonloppuna pelattiin etelän ja pohjoisen finaalit Espoossa ja Oulussa.
Yogorskin MM-kilpailujen toiset pelit olivat molemmille Suomen edustajille tappiolliset. Henri Mäki hävisi 2-6 Venäjän Oleg Erkuleville ja Akseli Matikkala puolestaan kärsi 3-6 tappion Ukrainan Arthur Pivchenkolle. Molempien pelaajien lopullinen sijoitus on 33.-64.
Yugorskin MM-kilpailujen ensimmäiset pelit alkoivat suomalaisittain voitokkaasti, kun molemmat edustajamme Akseli Matikkala ja Henri Mäki etenivät turnauksessa jatkoon seuraavalle kierrokselle.
RSS